(Här låg det tidigare ett filmklipp, men det är tyvärr borta.)

NyTeknik har idag en artikel om Försvarsmaktens UAV:er (Unmanned Aerial Vehicle) och noterar särskilt att den minsta varianten – AeroVironment Wasp eller Svalan (UAV04) som den kallas i Sverige – bara uppges användas som materielförsök inför kommande upphandlingar. Artikelförfattaren noterar att hemlighetsmakeriet beror på att de tre exemplar som köpts in används av Särskilda operationsgruppen (SOG). Man skriver även att ytterligare inköp är planerade tillsammans med en större variant (Puma) från samma leverantör.

Svalan tillhör klassen Micro Air Vehicle (MAV) på grund av sin obetydliga storlek, något som underlättar handhavandet men samtidigt också begränsar användbarheten. Det finns en bra video där ett gäng operatörer i en gummibåt plockar upp delarna ur en vattentät väska, monterar och sedan startar en Wasp i farten under jakten på ett fartyg. Tyvärr vill tillverkaren specialbehandla ansökningar om att använda videofilmerna och jag hann inte få tillståndet i tid för den här artikeln. Jag lägger eventuellt till den senare*.

Planet är egentligen en enkel vridbar kamera på vingar med en liten elmotor (dag/natt kapacitet, zoom och ev. IR som tillägg) och en flygtid på 45 min. Räckvidden är 5 km från operatören, men planet kan ”överlämnas” till en annan operatör på annan plats och även flyga autonomt om man behöver bryta kontrollen och fokusera på annat. Strid till exempel. Storleksmässigt är vingspannet 72 cm, längden 38 cm, vikten 430 gram och maxhastigheten 65 km/h. Tillkommer gör en antenn, en dataenhet samt själva handkontrollen (total vikt är 6,5 kg).

Det finns två varianter som landar på land (Terra) och i vatten (Aqua). Både den amerikanska marinkåren och flygvapnet har köpt in systemet. Den förstnämnda använder Svalan/Wasp på plutonsnivå som komplement till större system från AeroVironment (Raven) på kompani- och bataljonsnivå. Samtliga UAV:er från företaget kan opereras med samma station.

Ett specialförband som SOG ägnar alltid tid och pengar åt utprovning av materiel (i varierande omfattning och ibland kanske för mycket), så att testa en UAV som komplement för uppgiftens lösande är inga konstigheter. Särskilt inte med ett system som Svalan som är litet, enkelt och robust. Det går bokstavligen att packa ner i ryggsäcken och kan snabbt monteras. Alltid ger det en liten överhand i striden, särskilt om patrullen är på förhand mot fienden och kan avdela en man för att operera planet. Däremot tror jag inte att det ännu har använts i ett riktigt skarpt läge.

 

* Edit: Jag tog ner filmen ”i förväg” och lade ut den på min Facebooksida.